Renovácia drevenej terasy

Obnova terasy

Tento článok píšem pre fanúšikov dreva, aby sa vyhli chybám, ktoré som pri montáži a ošetrení drevenej terasy urobil sám. Tie chyby boli drahé, ale hlavne prácne na odstránenie.

Som veľký fanúšik dreva a vôbec som nezvažoval iný materiál, z ktorého by som ešte terasu mohol spraviť. Urobil by som ju z dreva opäť, ovšem tu výpočet toho, čo bolo urobené dobre, na pár rokov končí.

Terasa je zhotovená z terasových dosiek, z pomerne často používanej dreviny – smrekovca, čiže červeného smreka. Toto drevo je pomerne lacné a časom získava vysokú odolnosť voči poveternosti, vďaka vysokému obsahu živíc, ktoré časom polymerizujú a drevo získava na odolnosti.

Album mojej terasy tu:
https://www.modrastrecha.sk/blog/matorado/album/terasa-pergola-h1hxel/

Naša terasa má vyše 30 m2, preto som od začiatku pozeral na náklady, tak obstarávacie, ako udržiavacie. Terasové oleje sa mi zdali (a stále zdajú) poväčšine šialene drahé. Preto som terasové dosky ešte pred montážou natrel fermežou zriedenou na 50% a to hneď 2x. Boli krásne, nádherné. Drevu pridali krásny kontrast a odtieň, ten však vydržal len niekoľko mesiacov!

Už na druhý rok bola terasa viditeľne ošumelá. Bolo mi jasné, že udržiavaciemu náteru sa nevyhnem. Opätovne som chybne zvolil bezfarebnú variantu, ale už aspoň originál terasového oleja (PU PLUS T-60). Tento olej je špičkovej kvality a veľmi priaznivej ceny. To mi však nebolo nič platné, keďže som ho natrel na úplne nevhodný podklad –fermež.. Chyba číslo 2.

Už koncom leta mi bolo jasné, že som vyhodil 50€ úplne zbytočne, pretože olej sa k drevu ani nedostal. Správne - cez fermež nemal šancu.

Tretí rok som nechal terasu, nech ju para tlačí, kašlal som na ňu. „Odvďačila“ sa mi totálnym zčernaním. Počas dlhej zimy som nadobudol neochvejné presvedčenie, že buď sa mi podarí to nejako zachrániť za 5 korún, alebo ju v zime komplet skúrim v peci.

S prvým jarným slnkom som s nadšením a wapkou vybehol na terasu – chyba číslo 3. Silnou profi wapkou som síce odstránil sčernanú fermež a konečne zase uvidel drevo, ale potrhal som vlákna. K tomu sa ešte dostanem, prečo to bola blbosť. Kedže na 1/3 terasy ešte stále ostávala nedostatočne zvetraná fermež, oprášil som vedomosti z chémie na ZŠ a v drogérii kúpil granulovaný hydroxid sodný, po slovensky NaOH. Ten som naniesol na navlhčenú terasu. Z fermeže ostalo niečo ako mydlo, čo som potom na niekoľkokrát zmýval opäť wapkou. (tu treba podotknúť, že drevo musí byť mokré, inak to mydlo zreaguje hlboko v dreve a oveľa ťažšie sa zmýva). 

Nakoniec som vo včelárskom obchode kúpil kyselinu šťavelovú (oxálovú), ktorú som priamo z pixle sypal na navlhčenú terasu a širokým zmetákom vtieral do dreva. Krásne to oživilo a odšedilo drevo. Opať vznikla zrazenia, ktorú som zmyl wapkou. Toto nie je môj výmysel. Kyselina šťavelová je najbežnejšou surovinou na výrobu terasových odšeďovačov, ktoré sú však opäť dosť predražené. Tieto dve suroviny stáli všehovšudy 10€.

Rekapitulácia:

  • odstránenie starého náteru, fermeže - hydroxid sodný (v dobrej drogérii ako granulát)
  • oživenie, odšedenie dreva - kyselina šťavelová (kryštalická forma, www.baranik.sk)

Dnes je už terasa natretá konečne niečím, čo na terasu patrí – terasovým olejom. Akurát jeho spotreba bola asi 3x vyššia ako uvádzal výrobca (viď čistenie wapkou), čiže ma to finančne opätovne kvalitne opláchlo. Použil som terasový olej Kora-tex, kúpený vo Wcute. Výrobca sľubuje 3x dlhšiu životnosť vďaka vysokému obsahu sušiny a obsahu syntetických živíc, olejov a voskov. Tak uvidíme, čoho sa ešte dožijem.

Dúfam, že som všetkých podobných „experimentátorov“ a lakomcov vrátil nohami späť na zem a že už pre Boha živého nikto nikdy nedá fermež na terasu.

  • bromidahoj. pozeral som wcut stranku, ako sa ti zdaju ceny ake tam maju? konkretne cerveny smrek a oleje? dik
    • ajinka007Vdaka za tento napomocny clanok 🙂
      • martinamartina2tiež vyberáme a nevieme sa rozhodnúť či drevo alebo dlažbu... ach jo...ale veľká vďaka za príspevok...🙂
        • mitzekatzeVdaka Ti za clanok a tvoje rady, ktore si aj napriek vlastnym chybam dokazal dat "na papier" a chcel si sa tak podelit s inymi "dobrodruhmi". My od zaciatku na iny material ako drevo na terasu ani nepomyslime a preto som Ti velmi povdacna za upozornenie vyhnut sa akymkolvek inym nahradam a radsej zainvestovat na zaciatku. Vdaka este raz a terasa nech dlho sluzi a robi radost (bola by jej v peci skoda) 😉
          • jankazbDAKUJEM!!! Za tento clanok. Malo kto si verejne prizna chybu a vystriha ostatnych. Planujeme na terasu drevo a uz teraz bojujem so setriacimi teoriami mm. Mam rada jednoduche a lacne riesenia, ale odmietam setrit tam kde viem co sa moze stat. Som stolarova dcera,vyrastala som v dielni a dovolim si tvrdit ze drevu rozumiem.
            Este raz velky dik. Toto bude pre mna ako biblia a zaroven posledny argument pre mm.
            • aboboPekne popisane comu sa vystrihat... Niekedy sa veru pokus-omyl nevyplaca...
              • zuzanaleno veru na tomto sa ušetriť nedá a fermež teda uf ... ja pridám že v každom prípade ak nechcete mať drevo začerneté už po jednej sezóne natrieť bezfarebným napúšťadlom proti hubám plesniam od toho sa určite odraziť potom už len ošetriť povrchovo najlepší je vosk, olej výrobcov je viac alebo xyladecor terace je dobrý ale mám zákazníkov ktorý vezmú silnovrstvú lazúru čo až taká dobrá varianta nieje a niekto je spokojný aj s obyčajnou tenkovrstvou lazúrou a tá má tiež niečo do seba keďže výrobcovia je jedno ktorý pridávajú vosky a oleje takže drevo je chránené akurát pri výraznejších odtieňoch je treba pretrieť aj každé 2 roky na plote vydrží dlhšie no na terase už menej...
                a u nás tiež pokus omyl otec si nedal vysvetliť že bezfarebný luxol na altán nestačí najviac opršané strany nezachránilo ani brúsenie ani odstraňovač plesní černota zažratá trochu schovala tmavšia lazúra takže máme altán v "rustikálnom" štýle ..
                • matorado
                  AUTOR
                  Dakujem za reakcie, velmi ste ma prekvapili, necakal som, ze o suchoparny clanok niekto vobec zakopne.. 😃 Pisal som ho hlavne z principu a este aby som dal svetu vediet o elegantnych a lacnych rieseniach, co sa odstranovania naterov a obnovy dreva tyka..

                  @bromid  Ak dobre ratam, ter. doska 25€/m2, to je dost. Ale po mnohych komunikaciach s technickym aj obchodnym personalom tejto firmy som presvedceny, ze pradavaju najvyssiu kvalitu. Je to sibirsky smrekovec, nie stredoeuropsky! Co sa tyka olejov, myslim, ze Kora-tex je vyborny pomer cena/vykon papierovo, cas ukaze, co ta obnova... Lebo vacsina "znackovych" olejov je 10% susiny, cize len draho kupene riedidlo, obnova min. raz rocne co je drahe a pracne. Odmietam. Este si najdi ten PU PLUS olej, to je tiez kvalitka.. http://www.puplus.cz/?str=produkt_detail&id=418&popis=PLUS

                  @martinamartina2  Za mna urcite drevo. Mame exponovanu orientaciu, na rozpalenom betone, ci dlazbe by sa nedalo vydrzat ani po zapade slnka.

                  @mitzekatze  Alebo kupit hned na zaciatku napriklad termodrevo, alebo este lepsie - exotiku (nejake cumaru) a ist do patiny. Vyzera to krasne. Poznam aj takych..

                  @jankazb  Oproti tomu, co som o terase napocuval od blizsieho aj sirsieho okolo je napisanie nejake clanku uz len malina 😃 😃 A to este nepisem o tom, ze ma PROFICI vtedy chvalili za fermez, ze to je klasika 😃 A ake drevo chcete dat a aku povrchovku? Ved ty si raz tusim davala recenziu na tu lazuru gelovu z Lidlu, nie? Tej sa ako dari? Lebo lazura tiez nie je to prave orechove pre pochodzny povrch..
                  • matorado
                    AUTOR
                    @zuzanale  Bezfarebne treba v esterieri rovno skrtnut! Ak teda nie su vyslovene UV! Lebo prave pigmenty chrania drevo pred sednutim. Lazury nie su vhodne. Nasi dali pri obnove Tikkurila vallti tenku lazuru a teda uz po roku bola zusochana, odrata, na schodoch sa je uz pomaly ani nedopatras a to je ako este extra riedka a penetrujuca, ine su daleko hustejsie ako tikkurila.
                    • zuzanale@matorado   veď ja viem robím s tým už aj výrobcovia začínajú na to lepiť že bezfarebná len do interiéru, no ale vysvetli staršiemu človeku čo má svoju hlavu... tak s tikurilou nemám skúsenosť ale napr luxol a lusonol je ok a lazurol top decor má viac voskov ako olejov preto je taký odolnejší ... ten xyladecor terace je tiež tenkovrstvý a robený originál na terasy výrobca je akzo nobel a oni vyrábajú aj dulux napr ... ja zas mám starých majstrov čo keď vidia dakoho fermež kupovať tak len rukami zalamujú ona je dosť mastná a na slnku to mus byť masaker...
                      • matorado
                        AUTOR
                        @zuzanale  Lazurolu verim, tym som natieral podkladove hranoly (tiez smrekovec), dobry pomer cena/vykon, obsah voskov je velka vyhoda.
                        Xyladecor povazujem za kvalitu, co sa napriklad hrubovrstvych lazur tyka. Ale kedze hrubovrstve nemusim, vobec ich neriesim. X Terrace je dost draha zalezitost, ajy s tym padom dost draha hracicka. A vyrobca mi priamo povedal, ze rocna obnova, take natery si rovno skrtam. Urcite nedam 50+€ rocne na obnovu.
                        Okrem tych dvoch, ktore som pouzil a povazujem ich za kvalitne, mam v merku este remmers gartenholz dlhodoby olej. Poznas?
                        • matorado
                          AUTOR
                          @zuzanale  Ano, fermez, to je konecna... 2 tyzdne to schne, dalsie mesiac este lepi. Voda sa toho nedotkne, kym je OK, povedzme, prvy rok. Potom to uz ide rychlo z kopca. UV ju zlikviduje ale neda sa pretriet! Prvy nater stale hlboko kotvi a nepusta iny olej. Da sa odstranit jedine brusenim (pri terase tabu) alebo chemicky. Proste cele zle.
                          • zuzanale@matorado  tak čo ja viem tak xyladecor terasový by mal aspoň 2 roky vydržať spätnú väzbu zatiaľ od tých čo ho kupovali nemám ... ja mám dobrú skúsenosť aj s silnovrstvými či už syntetiku alebo voďak napr svokrovci v lidli kúpili silnovrstvú baufix natrela sa chatka svieti na to v lete nonstop slnko ale musím poklopať 3roky a stále pekná ... ten olej nepoznám ale tak nemôžem vedieť o všetkom😃 ale ak sú to nemci tak tam nemá byť čo zlé...
                            • jankazb@matorado  hej, do altanku lazuru,po dvoch rokoch som to pretrela. Na terasu chcem nieco kvalitnejsie i na udrzbu. Drevo este netusim, to tento rok nebude.
                              • matorado
                                AUTOR
                                @jankazb  Pri tej surovine je najdolezitejsie, aby bola sucha. Moja nebola. Potom to slabo, resp. vobec nekotvi ten nater. Od rovnakej firmy som kupoval aj podhlady, tiez katastrofa mokrota.. Tatranskyprofil. com-pan Drbiak, Nizna. Lunty sa tu predavaju, strasne sa klame... 😞