Čo je najlepšie na zateplenie novostavby

Dobrý deň vedel by mi niekto poradiť čo je najlepšie na zateplenie novostavby mne sa polystyrém moc nepozdáva v podstate uzavreť novú stavbu ktorá ešte nieje úplne vyzretá a vlhkosť by mi vyrážala do vnútra či mýlim sa?
Odpovedať
Zateplit az po vysusenych omietkach a poteroch /po lete alebo silnym kurenim a vetranim/, Nobasil FKD 150 alebo viac. Neobyvanu stavbu nezateplovat. Montaz sadrokartonu by mala byt tiez az po vysusenom potere.
Odpovedať
Pri NED a lepsich novostavbach je nedychavicnost budovy ako plus. Unika tym teplo. Aktualne som pri stavbe pasivnej budovy, ktora uz je odizolovana 30cm polystyrenom na stenach a 50cm na streche a odvlhcuje sa vnutorne plynovymi kuricmi (ci ako sa to vola) a lapacmi vlhkosti (asi 10litrov za 24 hodin). Kedze nebol mozny odklad vystavby, investor akceptoval zvysene naklady. Budova bude mat riadene vetranie cez rekuperaciu a tym padom sa vlhkost v neskorsom stadiu nebude tvorit.
Odpovedať
@smajly ja davam do podlahy 200 mm podlahovy eps 150s, na fasadu pojde na jesen 200 mm fasadneho eps a do stropu 300 mm vaty
Odpovedať
uplne najlepsie je momentalne vakuova izolacia. doba schnutia sa zateplenim predlzuje nie zastavuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja no v stavbarine sa ešte musíte učiť @danifedor dolu zle, hore zle
Odpovedať
Profilova fotka
Novostavbu treba nechať rok vyschnúť až potom zateplovať.Polystyrén na steny vatu na strechu.Polystyrén fasáde neublíži.
Odpovedať
@jan45 cloveka sa musi ucit cely zivot. len som popisal postupy, ake aktualne sledujem z blizka. @antonmesaros Viete nejakym odbornym clankom svoje tvrdenie podporit? Lebo nepoznam jedineho cloveka, ktory by rok cakal, kym by aplikoval zateplenie. A napriklad systemom WolfThermoModule sa stavia priamo do zateplenia.
Odpovedať
@bozsky_kaja no myslim si ze 90% ludi rok pocka, a az potom aplikuje zateplenie. V podstate tu pisete bludy, lebo smajly tu riesi uz hotovu vec (to znamena ze uz jej schnu steny a poter) a pyta sa, co ma robit zo zateplenim, aby vlhkosti vo vnutri nahodou nepomohla. Nikoho v tejto teme nezaujimaju nejake wolf dosky, ktorých cenu si ani neviem vygooglit. A nikoho normálneho nezaujíma ani urýchlovanie schnutia stavby nejakymi "lapacmi vlhkosti", lebo ak mam peniaze na lapac vlhkosti a podobne urychlovaky, tak v modrej streche niesom a ani ma nebude zaujimat.
Odpovedať
@mirko1984 Z mojho okolia vacsinou stavaju mladi a ti sa chcu stahovat v podstate uz vcera. Ad WTM: Nereagoval na smajly, ale na antonmesaros. WTM sa pre cenu na Slovensku skoro vobec nepouzivaju (m2 okolo 90e), ale aj na modrejstreche som nasiel 1 dom z podobneho systemu - http://www.thermo-block.hu/sk/cennik/... Sice stale drahy system, ale zaujimavy pre jeho lahke vyskladanie. Ohrievace sa daju pozicat od 8E/den a odvlhcovace od 10E/den. Podla mna to nie je taka suma, ktora by ludi potrebujucich rychle vyschnutie stavby zabila.
Odpovedať
@bozsky_kaja ja prave suhlasim s @antonmesaros, stavbu urcite treba nechat vyschnut a mladych naucit, ze nie vsetko co chcu,musia dostat. Ohladom tych ohrievacov a odvlhcovacov, vsetko ma svoju dobu vyzretia, tudiz, nic by som umelo neurychloval, lebo sa to vypomsti (vid beton).
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja to je tragédia národa, opustil tradície, drevostavby nepotrebujú vyschnúť, preberáme technológie bez súvislostí. Ale ja verím, že mladí ľudia nájdu cestu. Skôr vyčítam predošlej generácii, že im to neuľahčuje. Zisk zastrel pohľad do budúcnosti. A všetci odchádzajú.
Odpovedať
@mirko1984 prave preto by ma zaujimali nejake clanky, aby som si to vedel nastudovat. Kedysi sa stavalo uplne inak, ako dnes. Dokonca aj beton ma rozne zlozenia a kedysi zauzivane 28-dnove vyzretie dnes pri niektorych zmesiach nie je potrebne a po 3-4 dnoch sa veselo stavaju obvodove steny. Mne tu nejde o nejake dokazovanie si, ze mam vacsieho pipika. Dom budem stavat len raz a kedze som nevyhral lotto, kazda informacia sa zide. Aj preto sa aktualne "obsmrtam" pri stavbe znamych, aby som pochytil co najviac veci, na ktore si treba davat pozor.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bozsky_kaja na vyzretie betónu pod murivo nikdy netrebalo čakať 28 dní, to číslo sa len laikmi kadeako interpretuje. Dnes tak ako aj v minulosti si mohol steny ťahať už po pár dňoch. Ak chceš o tom viac vedieť, hľadaj, jedna odborná diskusia na tú tému tu už bola. @smajly aj polystyrénom zateplená stavba vyschne, len tomu treba prispôsobiť prevádzku.
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja Som kedysi chodil do školy kde nás učili materiály ich vlastnosti ,neskôr po školeniach výrobcovov stavebných materiálov.Normy si pohľadajte sám ,máte internet. Napríklad taký Ytong by mal mať pri expedícii z fabriky zbytkovú vlhkosť do 45%.V reále je to cez 100%.Ytong odporúča zateplovať ich materiál až po dvoch rokoch keď má Ytong zbytkovú vlhkosť menšiu ako 12%.Inak nedáva záruky.Bežná vlhkosť po úplnom vysušení Ytongu je do 5% pri nezateplenom dome .Pri zateplenom 7%. Dom múry vyschnú aj keď sa zateplí len to trvá dlhšie a je treba rátať s tým že v takom dome istý čas nemôžete prisunúť skrine pri steny ,nemôžete mať volne uskladnenú múku,cukor v horšom prípade môžu začať plesnivieť aj šaty v skriniach. Pekné vianoce.
Odpovedať
@antonmesaros aj Vam pekne Vianoce.
Odpovedať
@jan45 preco zle ? Je to privela podlaha 200mm eps a strop 300mm ?
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor nebudeme rozoberať stavebnú fyziku, poďme na to logicky. Dom sa navrhuje na predpokladanú vnútornú teplotu 20st, vonkajšiu -15st (?) teda rozdiel 35st. Teraz sa dáva (navrhuje) 15-30cm PS, teda asi 1cm/1st. Pod podlahou domu je konštantná teplota 5-10st, teda rozdiel 10-15st, o prechode tepla smerom dolu pomlčíme ale smerom hore ide ľahšie. (10%), takže hore viac, dolu stačí menej.
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor vzhladom na izolaciu stien mas proste dole vela a hore malo :). Ja viem, ze sa to tu nenosi ale hrubku izolacie treba pocitat. Inak sa stane to, ze investujes najviac penazi do tej casti izolacie, ktora ti prinesie najmensie uspory.
Odpovedať
@majkoj tak to mam v projekte vypocitane, uz nebudem menit vysky necham podla projektu, 300-400 mm vaty v strope je malo?
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor vypocitane v projekte ??? No tak ten vypocet by som si fakt rad pozrel :). Je jasne, ze rovnake cisla znamenaju pri kazdom dome nieco ine, ale na prvy pohlad sa mit to zna ukrutne nelogicke.
Odpovedať
@majkoj V najblizsich dnoch ti ho poslem na posudenie. Mozno bude v podlahe len 150 mm na to pojde syst. doska, este riesim ci dam 100s alebo 150s
Odpovedať
ĎAKUJEM všetkým veľmi pekne ;-)
Odpovedať
@antonmesaros mi máme porfix PLUS a stavba cez leto bude mať v marci rok a pól tak teraz niečo šetríme aby sme to potom mohli riešiť vonkajší vzhľad
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?