Jahody - moc malé plody

Dobrý deň, tento rok na 2r.rastlinach sa nám urodilo veľa jahôd no sú úplne maličké ako lesné, ako to riešiť aby mali skôr menej plodov a väčšie? Ďakujem za info
Odpovedať
1
2
ja som napr. cast nasich omylom jemne pokosil 😄 ale to asi nebude idealne riesenie kazdopadne som tiez zvedavy na diskusiu 🙂
Odpovedať
@mtn málo, alebo vôbec nehnojené + málo vody
Odpovedať
Majú dosť slnka a aj dostatočný priestor?
Odpovedať
Majú veľke rozostupy medzi sebou, sú hnojene hnojivom na jahody a dostatok slnka celý deň..
Odpovedať
Aká je to odroda? Pretože veľkosť plodov závisí aj od odrody. Potom hnojenie, dôležitá je závlaha počas tvorby plodov. No a ešte dôležitá vec je vek rastlín. Prvú sezónu moc nerodia, druhý a tretí rok je urodnost najlepsia, potom to ide de vodou. A pôda ma tiež nezanedbateľný vplyv, najlepšia je pôda ľahká s vysokým obsahom humusu. V ťažkých pôdach jahody veľmi neprospievaju aj keď sú hnojene
Odpovedať
@mtn v tomto období to môže byť kôli suchu a tak isto koli prestarnutiu. Obzvlášť odrody, čo rodia viackrát. Ja už som to s tými stále rodivymi odrodami vzdala. Radšej raz za rok poriadna úroda, ako takýto drobizg po celé leto.
Odpovedať
@mtn Na starších koreňoch sa rodia menšie jahody. Ja som nechal jahody tretí rok a sú malé ako čerešne. Tam, kde som na jar dosádzal sadenice, lebo staré vykapali, tak sú plody väčšie. Treba asi každý rok obnoviť sadenice.
Odpovedať
Profilova fotka
@shadowmilan veru nie je, tiež sa mi to stalo asi dva roky dozadu, ale lepšiu úrodu to potom nezabezpečilo 😄
Odpovedať
Tak pokiaľ majú dostatok slnka, majú rozostupy a aj vodu tak si myslím že to bude daným druhom zasadeným.
Odpovedať
@akamko tiez by som povedal, my mame napriklad take klasicke jahody, kdezto susedia, ti maju jahody take velke ako detska past. tych odrod je fakt vela. mohlo sa stat, ze prosto vysadili take, co budu mat male plody.
Odpovedať
Dvojročné aj my máme menšie, tiež tomu celkom nerozumiem, lebo aj hnojím, aj veľa vody, slnka, proste snažím sa o ne starať najlepšie ako viem a aj tak. Minulý rok boli väčšie krajšie, takže netuším, čo sa im mohlo porobiť. Ale zase chuťovo im to neubralo.
Odpovedať
Profilova fotka
@danielitika chuťovo možno nie, ale to človeka ani zberať nebaví, keď sú to také malé. My malé, čo sme mali pred dvomi rokmi tak to boli také akoby lesné, tak pri tých to chápem, ale pri klasických mi to nejde do hlavy. Najmä teda u nás sa javia jahody ako pekné. Listy veľké, len úroda tiež bieda.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Mozno Len mate taku odrodu, ze su teda mensie. Ono aj pri tom baleni sa moze stat, ze sa im odroby mozu aj pomiesat. No ale tak hlavne asi je, ze sa nejake tie jahody urodia
Odpovedať
inak taketo mam aj ja doma, ze listy maju ako slony a plody take ze nic moc...pojdem pekne na samozber 🙂
Odpovedať
@janeth len toto nie je riesenie, treba nieco urobit inak, ked su take, nam sa osvedcilo aj hnojivo normalne konske od suseda, ten nam parkrat doviezol, tak to zarobim s vodou a popolievam a podla mna aj to ma dobry vplyv 😉
Odpovedať
@janeth keď máš veľké listy a malé plody sú prehnojenie dusíkom. Na kvitnutie a tvorbu plodov treba vyššie dávky draslíka. A po odkvitnutí veľa vody
Odpovedať
Profilova fotka
Tento rok som jahodam nechala taky ten volny priebeh, nehnojila som len zalievala a zatial sa mi vidi, ze to celkom funguje, kedze jahod bude dost a su teda aj celkom velke
Odpovedať
@janaigor niekedy je menej viac, niekedy je lepsie nechat tomu prosto volny priebeh, nech si same rastu ako chcu. vsak aj co su tie samozbery, tak sa o tie polia asi nechodia pravidelne starat.
Odpovedať
nehnojim jahody, polievam iba ked je ozaj dlho sucho a neprsi. velke listy odstrihnem.
Odpovedať
Myslím, že na tomto má veľký podiel voda. Väčšinou keď hnojím tak používam Cererit alebo Kristalon. To sa nám tak najviac pri jahodách osvedčilo. Jeden rok som aj Hoštické hnojivo kúpil, ale to len listom sa darilo a plodom nie, tak to som si už povedal, že ee.
Odpovedať
Tiež si myslím, že to môže byť zemou alebo hnojením. Nám pre zmenu začaly hnednúť listy a úroda nie je teda žiadna. Takže na nový rok kupujeme nové
Odpovedať
Profilova fotka
@kunver koľkokrát hnojíš? Len nejako na jar? Alebo aj potom po zbere jahôd?
Odpovedať
@timea59 to si len ty myslíš, že sa o nich nikto nestará. Tie polia sú obrábanie, hnojene a aj zavlažovanie. Mimo zberu pravidelne pleckovane. Každé tri roky sú tam vysádzane nove sadenice.
Odpovedať
ale kdeze, to vidim aj ja kam pravidelne chodime na samozber ze sa tie miesta menia aby bola dobra uroda, sadia tam aj nieco nove, takze toto by som netvrdila.
Odpovedať
@jelaspis aj po úrode, kedysi som aj ja len akože na začiatku, pred tým ako začali rodiť, ale svokor spomínal, že je lepšie aj potom aby vlastne neboli ďalší rok slabé, tak to tak robím a podľa mňa sa mi to vypláca.
Odpovedať
Profilova fotka
@kunver cize pred tym ako zacnu rodit a potom ked uz je po urode? ked sa vyzbieraju jahody?
Odpovedať
Profilova fotka
@kunver ďakujem, lebo každý inak hovorí a teda nejako sa v tom vyznať, zorientovať osobne mi to dáva zabrať 😄 Ale tak skúsim teda aj po a uvidíme potom aké budú na ďalší rok. Teraz sa vytešujem z toho aké strapce majú ríbezle, tým sa darí, len musíme ešte vyriešiť ako ich ochrániť pred vtáčencami.
Odpovedať
Ribezle tie som nemal hadam od detstva 😄 Ale to je asi taky vdacny krik vsakze?
Odpovedať
@dam768 teraz ho síce nemáme, ale u našich ich je dosť a nepamätám na to, že by niekedy mamka s nimi niečo špeciálne robila, akože čo sa nejakej starostlivosti týka.
Odpovedať
ohladne jahod, keby sa teraz priesady vysadia, este sa to ujme a stihne nieco vyrast, ci uz to bude zbytocne?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?