Ako z vinice urobiť záhradu

Ahojte, poradíte? Kupujeme viničný domček, z ktorého by sme chceli urobiť chatu - žiadne dostavovanie, len rekonštrukcia. K domčeku patrí 9 árová vinica, uzulinký pozemoček, ale poriadne dlhý. Vinicu tvoria 3 rady viniča. Dva krajné, ktoré kopírujú hranice pozemku, by sme chceli nechať, ale stredný by sme radi vyklčovali a sadili tam bežné záhradné plodiny - rajčiny, zemiaky, fazuľu, atď pre našu potrebu. Nechceme meniť štatút pozemku z vinice na záhradu, ale mám v tých všetkých zákonoch a nariadeniach dosť chaos. Proste si chcem časť vinohradu odstrániť a nahradiť ho záhradnými plodinami. Je to v poriadku? Potrebujem splniť nejaké náležitosti? Nechcem to prekvalifikovávať celé na záhradu, ani tam nemienim stavať, len proste nemám záujem pestovať vinič a chcem pestovať iné plodiny.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, neviem ohradne nariadeni, ale aka je tam zem? Ak je ilova, bude potreba ju "vymenit".
Odpovedať
Zem ani neviem, ak bude zlá, navezieme, upravíme, len viem, že sa rozhodne nechcem venovať pestovaniu viniča, aj keď je to vinica. Mňa trápia práve tie nariadenia, nechcem robiť niečo, z čoho by kukali problémy, ak by nejaký "dobrý" sused mal moju záhradu za tŕň v oku a nahlásil, že robím niečo, čo nemám. 😄 Ja som vôbec taký tvor, ktorý sa snaží dodržiavať pravidlá, ak to len trochu ide. 😄 Ale v tomto prípade proste neviem, aké sú tie pravidlá - mám v tom zmätok, natrafila som na rôzne zákony, povinnosti atď, ale nikde nič o tom, či je možné na vlastnom pozemku zlikvidovať aspoň časť viniča a pôdu využívať ako záhradu. Dve tretiny viniča by som nechala. Mimochodom, keď bude starý, mám nejakú povinnosť vysadiť ho tam znova, alebo ho môžem legálne zlikvidovať? Proste na tieto otázky by som potrebovala odpoveď a jednoznačnú som nikde nenašla.
Odpovedať
@skylarka1 ale vsak to je fajn, ze si taky poctivec. aspon budes mat vsetko na poriadku a nic ti nemozu.
Odpovedať
@eno32 nj, lenže ako to dať na poriadok? Ani neviem, koho by som sa mala pýtať a zákony a vyhlásenia a neriadenia sú neúplné, taže vôbec neviem, čo môžem s tou vinicou robiť, ani čo s ňou robiť musím. 😞
Odpovedať
@skylarka1 Pozri si zákon č. 313/2009 o vinohradníctve. Ale myslím, že ty s tými 9 ármi nespadáš ani do povinnosti registrácie vinohradu, pokiaľ nechceš vyrábať víno a uvádzať ho na trh. Takže kľudne tam môžeš pestovať aj iné plodiny a ten jeden rad hrozna môžeš kľudne odstrániť. Problém by mohol byť, keby si chcela meniť druh pozemku za iný, nebodaj ho vyňať na výstavbu.
Odpovedať
@chrobak7 super, to mi moc pomohlo, presne toto som potrebovala vedieť, ďakujem 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?