Sused ma ciernu stavbu meter od nasho pozemku

Ahojte, mame kupeny pozemok so starsim RD, ktory ideme burat a stavat novy. Stavat budeme na parcele zastavana plocha, za nou mame parcelu vedenu ako zahrady. Sused zo zadu ma meter od nasej zahrady a teda hranice pozemku postaveny druhy obyvany prizemny dom, podla vsetkeho ciernu stavbu na svojej parcele vedenej ako zahrada. Nie je vyznacena na katastralnej mape a evidentne je to vacsie nez drobna stavba 25m2. Okna do nasej zahrady nema, ale moze nam to tienit + hluk. Samozrejme ze to bolo evidentne, ked sme to kupovali, zaujima ma, co sa s tym da robit. Asi nic, lebo bud ho nahlasime, dostane pokutu a je po susedskych vztahoch a moze nam robit pri stavani problemy (i ked neviem ake, lebo my dodrzime odstup 7m od jeho pozemku). Asi tazko mu niekto nariadi, ze to musi zburat, ze? Hoci ide o BA Ruzinov a tu je stavebny urad maximalne prisny vo vsetkych poziadavkach. Chceme ist dat geodetovi vymerat pozemok, takze prizveme vsetkych 3 susedov, ale s nim asi nic nevyjedname, co?
Odpovedať
1
2
@shmoulinka1 Naši susedia kým nekolaudovali, tak nemali dom zakresleny v katastralnej mape, ale povolený ho mali, my sme dali zakreslit rozostavanu stavbu myslim kvoli uveru. Ani ta zahrada by nemala byt problem. My mame v stavebnom povoleni "ostatne plochy", vy mate "zastavanu plochu" len preto, ze dom tam uz stoji. Ci ma stavebko sa treba opytat na stavebnom urade...
Odpovedať
Zhrnula si to pekne, zburat mu ju neprikazu a problemov vam moze narobit nad hlavu, pozastavit stavebu vam moze aj na viac rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
@shmoulinka1 Hlavne nezabudni na to, že bude Tvojim susedom niekoľko rokov, ak nie do konca života... :-D :-D :-D
Odpovedať
@shmoulinka1 hladas problemy tam, kde niesu, vedela si o tom a aj napriek tomu ste to kupili...co vlastne chces? Aby to zbural? Nebala by si sa, ze by sa ti za to mohol pomstit? A este aby ste neboli prekvapeni ked dojde geodet, vela starych domov nema presne hranice pozemkov, mozno zistis, ze on je ten, co to ma postavene spravne. Naco komplikujes situaciu?
Odpovedať
Teraz co ideme burat vsetky stodoly, drevarne ? Co tu stoja 40-50 rokov a nemaju geometricky plan su vacsie ako 25m2 a mozeme ich povazovat za cierne stavby...to je cesta tak do pekla
Odpovedať
@shmoulinka1 vedeli ste do čoho idete, píšeš, že stavba tam už stála. Pozemok ste kúpili dobrovolne s touto stavbou tak ako stojí a leží. Tu nič nenarobíš. Ale ísť na stavebný úrad sa popýtať môžeš, či je stavba povolená, kedy bola kolaudovaná a pod. Ale, neviem....založíte si na nepekné susedské vzťahy a sused na oplátku môže robiť problémy vám pri žiadosti o stavebné povolenie. Píšeš, že stavba vám môže tieniť. Ale predsa to ste museli vidieť pri návšete vami kupovaného pozemku, či stavba tieni alebo nie....alebo ste kupovali mačku vo vreci, bez predchádzajúceho preverenia situácie? :-p Hluku by som sa nebála, nemá k vám okná, aký hluk teda? Vysaď stromy a oddelte sa vizuálne aj zvukovo.
Odpovedať
Profilova fotka
A keby ste počkali kým dostanete stavebné povolenie a potom to riešili? I keď jeden meter, no neviem ... Ine by bolo ak by bol vo vašom pozemku zo stavbou. Tu je len nedodržanie hranice...
Odpovedať
Profilova fotka
zvlastnu dobu zijeme-ludom vadia ludia,staraju sa do coho im nieje nic nech sa o to staraju kompetentny ,potom sa cuduju ze maju problemy.Nabonzujte ho -ked je to pre Vas dolezite ale pekne vztahy a pokojne byvanie necakajte,ale budete mat srde na pokoji.Je to jeho problem ze ma ciernu stavbu ak vôbec to je,bude Vám to tienit budetam hluk-paneboze ste si mali kupit pozemok na samote kde lisky davaju zbohom ale tam by Vam vadilo asi to ticho.
Odpovedať
Ja si myslím, že to vôbec nie je čierna stavba. Vy to posudzujete len z mapy. Poznám prípady, keď sú domy postavené legálne, skolaudovane, len skutočne zameranie nie je na katastri. Netrapi to nikoho už 30 rokov.
Odpovedať
Idem sa na to pozrieť z pohľadu suseda,Žije tam možno celý svoj život,zrazu príde nový sused a prvé čo urobí je že ho nabonzuje kôli čiernej stavbe.Ak to vôbec čierna stavba je.A potom že si všetci stavaju tie dvojmetrové ploty ako v Ilavskej vaznici.O akom hluku to hovoríš??Písal som to už v minulej téme a budem sa opakovať,mladý ľudia čo žili celý svoj život v paneláku si myslia že keď si kúpia kus pôdy že môžu všetko,lebo je to ich a hotovo.Ja byť tvoj sused tak na stavebko by si čakala strašne dlho :-D..Pane bože kde to žijeme?
Odpovedať
no dobre, podaktori ste dost vtipni... pisala som na zaciatku, ze si tam postavili druhy dom (prvy velky maju od ulice). A po druhe, maju to postavene na parcele zahrada, nemaju to vynate z pozemkoveho fondu, co je prvy krok, co musia dolozit k stavebnemu konaniu, takze asi tazko tu nieco maju legalne... Keby si kazdy druhy robil co chce a postavil si hocico hocikde a nikto iny neotvori "hubu", tak neviem, kde by sme boli. Je to v sirsom centre BA, kde su pozemky take malicke a take drahe (nas nema ani 3a), ze ked sa tu zastavia, tak sa tu neda ani "dychat". A dalsia vec, ja mam dodrziavat odstupy podla zakona a niekto nie, to je podla vas normalne a ja som za idiota, ze sa tu nieco take pytam. Pekny den.
Odpovedať
Ja byť tvoj sused :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@shmoulinka1 Neviem, co riesis. Ak ste kupili a ste rozhodnuti stavat, tak stavajte. Odstupy nech riesi stavebny urad a tvoj projektant. Ak tam ta stavba oficialne nie je, tak od coho akoze ma byt odstup? Ked budu problemy (zo strany onoho suseda) potom si hladaj tromfy. Momentalne ides hasit, co ta nemusi palit.
Odpovedať
Profilova fotka
mne sa pacia vsetky tie duchapritomne rady na susedske vztahy :). Obycajne sa to ale skonci tak, ze on to necha tak a pri najblisej prilozitosti ho ten sused za nieco nabonzuje :-D.
Odpovedať
@shmoulinka1 my sme v stavebnom konani nic nevynimali. Az teraz ked sme davali zapisat rozostavanu stavbu kvoli hypoteke mame rodelene na zahradu a zastavane plochy. Ak sused nepotreboval pozicku a dostaval zo svojho tak to ze nema zapisane na katastri a skolaudovane je len jeho problem. Jedine co ti pomoze je pytat sa na stavebnom urade.. A kludne moze u vas v blizkosti platit vynimka osadenia stavby kludne aj na hranicu pozemku pripadne ten 1m ako je susedova stavba. A tiez moze vas sused namietat ze idete stavat na tak malom pozemku... troska pochopenia by nezaskodilo.. ale ked ste kupovali pozemok.museli ste vidiet ake su tam okolite stavby a ako ovplyvnia vasu stavbu..
Odpovedať
@shmoulinka1 kontrolovala si mu list vlastníctva. Ale..... Ja som našu starú garáž, na ktorú som dostala stav. povolenie v roku 1975, dávala iba v roku 2016 zapísať na list vlastníctva!! Je známe, že veľa z nás si neplní povinnosti a moji rodičia boli jedny z nich. Mali aj kolaudačné rozhodnutie, aj dane platili, aj číslo stavby, a to, že to nie je na snímke, teda liste vlastníctva bolo zanedbanie toho posledného kroku. A práve aj toto môže byť prípad tvojho suseda. Ja osobne ako "prišelec" by som sa nesnažila hrotiť susedské vzťahy. Nemala si kúpiť, ked si vedela, čo všetko je okolo vášho pozemku a že ti to bude vadiť.
Odpovedať
@shmoulinka1 budova postavená v ktorom roku ? povolenie mať môžu, na katastri to zapísané byť nemusí, hlavne staršie stavby
Odpovedať
@shmoulinka1 na záhrade netreba nič vynímať z pôdneho fondu. Z pôdneho fondu sa vyníma iba poľnohospodárska pôda. Nepíšeš kedy to bolo postavené, takže ani nemôžeš vedieť či to bolo postavené v súlade s vtedajšími zákonmi. Ďalšia vec, možno iba zabudol to zapísať do katastra. Takže najprv si musíš zistiť fakty, a tak aby si suseda neočiernila. Ty chceš tiež stavať, a ak ty niečo nedodržíš, alebo stavebný úrad, tak ti tvoje úsilie, kým budeš mať právoplatné stavebné povolenie môže trvať aj niekoľko rokov. Tak ako naši budúci susedia, už to bude za chvíľu rok, čo nemajú právoplatné stavebné povolenie. Lebo nechcú dodržať odstupové vzdialenosti, a takisto stavebný úrad v obci porušuje zákony. Zatiaľ je to iba ping-pong medzi stavebný úradom v obci a nadriadeným orgánom v Trnave. A to ešte neboli zapojené súdy, okresný, krajský, najvyšší, čo bude znamenať že veľmi veľa vody pretečie v Dunaji Žitným Ostrovom. :-D
Odpovedať
@shmoulinka1 ja byť na tvojom mieste,spravim takto...vieš čo ti vadí,no zatial nerieš, ved ta to netlačí...vybav si papiere,zacni stavat domcek,spoznas suseda,uvidis co je zac...mozno budete najlepsi kamosi,nevies...neries cudzie,pozeraj do svojho taniera...a casom uvidis...co sa zo suseda vykľuje :-) ak bude sused arogantny,tak potom to rieš...ale pocítaj aj s moznostou,ze to bude mat papierovo v poriadku
Odpovedať
@stastnyjim no tak asi blbu info nam dala slecna referentka na tunajsom stavebnom urade, pretoze presne toto sme sa pytali a povedala, ze ked my chceme stavat na nasej parcele vedenej ako zahrada, mame ist pekne krasne na pozemkovy urad a ist to poriesit. A ze az s ich suhlasom mozeme ziadat o stavebne povolenie...
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim ale zahrada je vacsinou vedena ako polnohospodarska poda.
Odpovedať
@shmoulinka1 @majkoj beriem späť. Máš pravdu. Poľnohospodárskou pôdou je pôda, ktorá je v katastri nehnuteľností evidovaná ako orná pôda, chmeľnice, vinice, záhrady, ovocné sady či trvalé trávnaté porasty. A čo poviete na § 17 Zákona č. 220/2004 (2) Rozhodnutie o odňatí nie je potrebné vydať, b) ak ide o zmenu poľnohospodárskeho druhu pozemku s výmerou do 5 000 m2 v hraniciach zastavaného územia obce podľa § 2 písm. i),
Odpovedať
@shmoulinka1 ale vôbec nie si za idiota, neber to tak. ;-) No bola si v pozícii, že si pozemok s takýmto "hendikepom" už kúpila. Dobrovolne. Byť na tvojom mieste a toto vidieť - otáčam sa na opätku a idem hľadať iný pozemok. Iná vec by bola, keby ste pozemok kúpili v úplne inej situácii a až následne tam vyrástol dom meter od vás.Tak ako napr. nám to spravila "susedka" na pozemku, ktorý sme predali práve kvôli nej. Kúpili sme krásny pozemok a než sme spustili stavebné konanie, na spoločný plot z jej strany prikvitol akože záhradný domček s rýnou nad náš pozemok! A ešte ona robila caviky na stavebnom úrade proti nám. A na nás sa mal potrebu stavebný úrad odbavovať doslova pre centimetre. Ak sme poukázali na fakt, že dotyčná namietajúca nesplnila ničovaté nič ani zo stavebného zákona, ani z územného plánu obce, záhr. domček bez ohlásenia, tak úradníčka začuchla a robila sa, že prepočula.(pretože bola "susedkou" zastrašovaná) Ano, tu u nás platí na každého iný meter. Preto sa Ti čudujem, že kúpite niečo čo vám už teraz kole oči. Teraz už totiž nezmôžeš nič, len si skazíte susedské vzťahy a až sa nasere sused, tak zabudni na pokojné vybavovanie stavebného povolenia. Tak to tu chodí. Vitaj v realite. Čo ves, to iný pes - t.j. čo obec a čo úradník, to iný výklad stavebného zákona alebo územného plánu obce. A čo úradník to iný móres. No u nás sa nedovoláš ničoho, pretože tu nemajú štátni úradníci žiadnu zodpovednosť ak Ti svojim konaním spôsobia ujmu! Mohla by som o tej našej hovoriť.... :-p
Odpovedať
@shmoulinka1 no vida, čítam, že Ťa úradníčka na stavebnom pekne zaviedla. Dám Ti jednu radu - poučenie z krízového vývoja - všetko čo sa dotazuješ na stavebnom úrade si dávaj písomne. Obrazne povedané aj čo má referentka práve na sebe! Pretože oni natliachajú čokolvek, následne otočia a spravia vola z teba. A je vymalované. My, súc poučení, sme si dali na papier už totálne všetko, síce na stavebnom úrade gúlali očkami, ale nemali s tým najmenší problém a čo povedali, to aj platilo! Na rozdiel od prvého prípadu. :-p Takže dnes už čakáme na platné stavebné povolenie a to bez stresov kedy nejaká nána poprie svoje nekompetentné vyhlásenia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@jabadaba otáčam sa na opätku a idem hľadať iný pozemok Toto napis do ruzinovskych novin ako vtip desatrocia...
Odpovedať
@dusantt vtip desaťročia ešte len príde ak Ti natliacha úradníčka jedno a vzápätí to poprie. To je iný vtípek. Takže sa Dušanko nečuduj ako kočka mladým. Je to tak, slovenská realita. Zodpovednosť úradníkov nulová, natárajú, naslubujú, interpretujú čokoľvek a akokoľvek. Následne sa doondia z námietok a poprú aj to ako sa volajú. Spôsobenú škodu majetkovú aj nemajetkovú neriešia. Ľahkosť bytia podaktorých našich úradníkov je závideniahodná. 8-)
Odpovedať
@jabadaba ja som zatial mal dobre skusenosti s uradmi, ale tak vyhybam sa im oblukom, rovno cez polarnu kruh. ale verim ti, samozrejme. skor som myslel to, ze v ruzinove uz nie je volny pozemok, ktory by nestal 200 tisic a mal aspon 200m2...
Odpovedať
@dusantt tak to si šťastný človek. My sme mali mizernú skúsenosť. Ale tam bolo toho viac. Teraz, druhý krát, sme mali skúsenosti veľmi dobré, no boli sme patrične poučení. Aj to asi občas treba. :-p
Odpovedať
@jabadaba ved toto, najhorsie na tom je, aspon podla mna, ze idem k novemu cloveku, a teraz ako sa k nemu chovat, dat mu sancu, alebo ist na hrane slusnosi proti nemu, ako keby je automaticky blby... ono je to tak 50na50 ak nie 80na20 :D toho normalneho mi je luto, ked ho zfuknem hned a skor ako nieco urobi, ale ak si zacne vyskakovat (resp robit zle), tak si hovorim ze som mohol skor zakrocit :D minimalne pri majstroch toto zazivam casto
Odpovedať
@dusantt ano, po skúsenostiach a v určitých situáciách už človek nevie ako sa zachovať a komu a nakoľko dôverovať.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?