Izolácia na plochú strechu z XPS - akú hrúbku?

Ahojte, Planujeme zateplenie plochej strechy (keramicky strop s asfaltovymi pasmi) pomocou XPS a nan asfaltove pasy, rozhodujeme sa medzi 10 - 15cm hrubkou. Viete mi niekto poradit, ci je velky rozdiel medzi 10 a 15cm hrubkou XPS? Vdaka!
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@steevenson no jednoducho povedane rozdiel je 5cm :) - co ocakavas od zateplenia? - ako su na tom steny? - podlaha? - ake vykurovanie?
Odpovedať
@richard71 steny sa budu zateplovat, momentalne su 5cm EPS, prida sa 10cm navrch... Proste len by som chcel vediet, ze ked dam povedzme 10cm XPS, straty zo strechy sa znizia o povedzme 90% oproti povodnej nezateplenej streche, a ked dam 15cm XPS, straty sa znizia o 95%.. ? Ci sa proste oplati mi priplatit za tych extra 5cm, rozdiel medzi 10cm a 15cm XPS vychadza to cca na 800eur.. Strecha ma cca 100m2.
Odpovedať
Profilova fotka
@steevenson no prave ze to treba vyratat... to "povedzme" je velmi nepresny a hruby odhad... a 10cm ti urcite neznizi naklady o 90% ani omylom..skus si zratat tepelny odpor stien a strechy... budes si to robit sam? ci firma? Mne ked robili fasadu + omietka tak len naklady na EPS boli cca 25% takze zmeny hrubky urcite nehrala az taku rolu... a energie budu uz len drahsie.. ano mozno usetris 800€ teraz ale za X rokov ti vyletia "kominom" steny mam 20cm EPS , strop 40 vata, podlaha cca 20cm
Odpovedať
@steevenson teplo stúpa hlavne smerom hore, takže zateplenie stropu zvykne priniesť najväčšiu úsporu. Bez spočítania ti ale nikto nepovie, aká úspora to bude
Odpovedať
@jakino rozumiem, ze straty sa musia pocitat celkovo so stenami, podlahou.. ale som sa trochu nepresne vyjadril, zaujima ma cisto iba strecha momentalne, modelova situacia, strecha 100m2, napr. 5x20metrov, ake by boli prestupy tepla, resp straty.. na tejto ploche pri 10cm a pri 15cm XPS... neda sa to spocitat iba takto, solo strecha? Steny budu 15cm EPS, teraz su iba 5cm EPS..
Odpovedať
@steevenson dá sa to spočítať. Tu máš nástroj na výpočet súčiniteľa prestupu tepla: https://m.tzb-info.cz/tabulky-a-vypoc... Vynásob ho metrami štvorcovými, dĺžkou vykurovacej sezóny v hodinách, rozdielom medzi tvojou priemernou vonkajšou teplotou počas vykurovacej sezóny a teplotou v interiéri a dostaneš množstvo tepla, ktoré ti utečie strechou za sezónu. Dosaď si do vzorca súčiniteľ s rôznymi hrúbkami zateplenia a uvidíš rozdiel ;-) A nezabudni pripočítať tepelné mosty :-)
Odpovedať
@jakino Dakujem, som v tejto oblasti uplny amater, no skusim to :):)
Odpovedať
Profilova fotka
@steevenson Keď si úplný amatér prečo si nechávaš radiť v tejto oblasti od ďalších amatérov, ktorý o tom vedia možno rovnako ako ty keď niekto napíše že teplo stúpa hore už by som jeho rady nebral ako relevantné. Projekt zateplenia domu aj s nejakým tým energetickým certifikátom ťa bude stáť menej ako polovicu toho cenového rozdielu medzi 100 a 150 XPS a máš tam všetko posúdenie konštrukcií ( hlavne pri dodatočnom zateplovaní fasády môže byť zaujímavé ) výpočet tepelných strát a iné údaje podľa ktorých sa vieš rozhodnúť do ktorej varianty ísť. Pri celkovej investícii do zateplenia domu je to zanedbateľná čiastka a aspoň sa na takýto návrh budeš môcť spoľahnúť na rozdiel od rád neznámych ľudí z internetu. Ale na záver predsa len jedna rada najväčšie tepelné straty sú oknami a dverami čiže mysli na to že aj oni musia mať primerané parametre.
Odpovedať
@martosko to je skvely napad ma nenapadlo :):) okna aj dvere trojsklo salamader :)
Odpovedať
@steevenson nie je to žiadna veda vypočítať, určite s tým nemusíš utekať za projektantom, lebo čo som prepočítaval kúrenie po piatich projektantoch, tak len jeden to mal dobre spočítané, čo nie je teda žiadna výhra :-D Vynásobiť plochu súčiniteľom, časom a rozdielom teplôt nie je nič zložité. Trocha problém môže byť zistiť dĺžku vykurovacieho obdobia (ja som si ju odsledoval podľa toho, kedy zapínam a vypínam mód "kúrenie" na kotli) a vypočítať priemernú teplotu počas tohto obdobia (tú som vypočítal z priemerných teplôt za 50 rokov na stránke SHMU v mojej oblasti). Tiež môže byť problém, pri počítaní tepelnej straty objektu, stanoviť vplyv tepelných mostov. To ale nebudem podrobnejšie rozpisovať, lebo sa bude zase do mňa obúvať niekto, kto si myslí, že teplý vzduch sa sám presúva hlavne smerom dolu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@martosko ked si si nevsimol @steevenson o tvoje rady ist za projektantom nestoji @jakino poradil lepsie
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@martosko citujem"Čo sa týka mojich príspevkov v prevažnej väčšine k tejto téme len vyvraciam bludy ktoré tu on alebo jemu podobný pridávajú, čo je zaujímavé už som na podobné témy "diskutoval" z viacerými na tomto fóre ale keď pochopili že sa v problematyke až tak nevyznajú už som si ich komentáre k podobným témam nevšimol len @jakino je nejaký nepoučiteľný a skúša to znova a znova. môj komentár: v stavebnej fyzike ste len amatér, nie je o čom s Vami diskutovať, len jeden detail - prečo norma uvažuje o strate tepla smerom hore viac ako 10%, keď sa šíri všetkými smermi rovnako?
Odpovedať
@jan45 je to troll, ten mat..., vidiet to z vyjadrovania, iba urazky ziadne realne odovodnenia, skoda sa vyjadrovat.. Este som sa vas chcel opytat na vas nazor, ci je lepsie dat na strechu xps alebo postacuje aj eps(je lacnejsi)? Len vas osobny nazor.. vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Pokial dobre vidím tak som spomínal to že teplo sa šíri všetkými smermi nie že sa šíri všetkými smermi rovnako, ale ak by ste mohli napísať tú časť normy kde sa toto spomína rád si to prečítam. Takže podľa vás je ten výpočet čo napísal @jakino správny, alebo. @steevenson "reálne odpovede" sa s tých informácii nedajú vyvodiť tak ako ti neodpovedali aj ostatný preto som ťa posielal za projektantom ale je to na tebe čomu sa rozhodneš veriť asi do toho neinvestuješ toľko peňazí aby sa ti oplatilo zájsť za nejakým odborníkom.
Odpovedať
Profilova fotka
teply vzduch sa drzi pri strope, o nejaky stupen tam viac bude, + najvecsie straty stropom su aj preto ze je to najviac namahana cast,,ak nieje vytvorena vzduchova medzera, co v tomto pripade nebude, ktora by fungovala ako naraznikova zona, tak salanie zo stratosfery moze byt v zime za jasnej noci aj -50 stupnov, a to je dalsi dovod precu su straty stropom vecsie ako pri inych konstrukciach @steevenson
Odpovedať
Ludia, jakino poradil skvelu webstranku: https://m.tzb-info.cz/tabulky-a-vypoc... Naskladate si vsetky vrstvy, a ukaze vam v akej "triede" stavba bude.. naozaj skvele.. nuz, vychadza to, ze ak sa chcem priblizit k pasivu, potreboval by som 20cm XPS na strechu.. 15cm je vramci poziadaviek nizkoenerget.. 10cm je uz vraj malo.. odporucam pozriet! Skusil som nahodit aj obvodove mury, 15cm EPS sa uz blizi k pasivu, co je celkom slusne.. okna mam trojskla salamadre, tam som ok, a potom uz iba podlahy, tam asi nic, lebo su tam plavacie, a dvihat podlahu nevyda..
Odpovedať
@jblaze Vzduchovu medzeru budeme mat, v interieri, sadrokartonovy strop.. aj to sa pocita, ci?
Odpovedať
Profilova fotka
@steevenson nie, skor ak je krov , najlepsie ak nieje obytny :) vtedy sa aj vo vypoctoch uvazuje inaac ako pri vasom strope
Odpovedať
@steevenson máš podpivničený dom?
Odpovedať
Profilova fotka
@steevenson Stránka je to síce dobrá ani vzorce sú také ako majú byť a nie nejaké vymyslené ale toto posúdenie sa vzťahuje akurát na konštrukcie ktoré do tej stránky zadáš a nie na tvoj dom, čiže to čo ti tam vchádza čítaj tak že daná konštrukcia by vyhovovala aj pre stavbu napríklad pasívneho domu a nie že keď svoj dom oblepíš určitou hrúbkou izolácie automaticky to s neho urobí pasívny dom. Také jednoduché to totiž to nieje. A samozrejme ti to nič nepovie o tepelných stratách len o vlastnostiach konštrukcie. @jakino ti chce v prípade že máš pivnicu poradiť zateplenie jej stropu 10 cm polystyrénu ako každému pred tebou. @jblaze Aj keď pochybujem že si niekedy ničo ohľadom zateplenia počítal skús nám ostatným vysvetliť aký je rozdiel vo výpočte keď je na dome neobývané podkrovie a keď je rovná strecha to by ma zaujímalo.
Odpovedať
@steevenson My mame zelezobeton strop a izolacia EPS je 300 mm a 150 mm spadovy EPS.
Odpovedať
Profilova fotka
@steevenson Ahoj ja som daval na strechu EPS 200 ( najnizsom bode mam 42cm ) a nato som dal zvarit vanu s tusim mPVC folie potom pozor pri zateplovani na detaily ako su atika a rozne prestupy
Odpovedať
hore mam deku, na nej fatrafol foliu, na nej kamienky, pod nou 40cm EPS ...
Odpovedať
Profilova fotka
Naco ti je na strechu XPS? Ked tak nieco malo ako naslapnu vrstvu ak potrebujes. Ja mam EPS 100 a na vrchu skrupinu z XPS tusim 3 cm. Je to lacnejsie a rovnako funkcne ak tomu spravis poriadnu hydroizolaciu navrchu. ;-) A na skladba strechy by mala mat aspon o 20 % lepsie izolacne vlastnosti ako skladba steny, takze nechaj si to radsej niekomu poratat, nech nemas "dobry kabat a biednu čiapku..."
Odpovedať
@jakino Obyvacka, ktoru zateplujeme je zvlast stavba, mimo domu, a nieje podpivnicena..
Odpovedať
@steevenson XPS je zbytocne drahe. Ja mam napr. EPS Neo 100 a podla projektantov je to v poriadku.
Odpovedať
@bozsky_kaja A nie je to malo? nebojis sa prehrievania strechy?
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko pocita sa s inym faktorom, tak isto ako sa pocita ak je dom podpivniceny, faktory si projektanti upravuju ako im vyhovuje, aspon co som videl vypocty tak su nejednotne
Odpovedať
Profilova fotka
@kreola to je oznacenie EPS (udaj o pevnosti v tlaku) a nie hrubka zateplenia... Iste tam ma aspon 40 cm...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?