Akú inteligentnú domácnosť mi odporúčate?

Aku inteligentnu domacnost mi doporucujete? Chcem riadit: 1. osvetlenie interier, exterier; 2. Vykurovanie; 3. Zaluzie; 4. Brana; 5. Zasuvky; 6. Zavlazovanie; 7. mechanicke tlacidla; 8. ovladanie mobilom, tabletom; 9. videovratnik s presmerovanim hovoru. Vopred dakujem.
Odpovedať
Ja som sa rozhodol pre ABB free@home. Cenovo a kvalitatívne sa mi to zdalo byt v pohode
Odpovedať
Preferujem Smart riesenia v drotovom prevedeni. Prosim o skusenosti a ceny.
Odpovedať
@exponent ceny sú veľmi rozličné od pár stovák za open source riešenie ktoré je postavené napr. na platforme raspberry (náročné na programovanie). Toto riešenie je zbernicove a teda je menej platenia aj za káble aj za vstupno/výstupné moduly. Potom sú veľmi dobré riešenia ako bolo hore ABB. Co poznám niekoho co to ma tak je veľmi spokojný a dokázal si to namontovať sam (tiež zbernicove). Nepamätám sa úplne presne co stala riadiaca jednotka ale myslím ze to bolo do 500eur. Človek nie je programator ani elektrotechnik a všetko si spravil sám (okrem kabeláže ktorú mu na ťahal developer). Potom sú ďalšie riešenia v hviezdicovom zapojení samozrejme drahšie už len koli káblu. Podľa popisu co píšete chcete toho ovládať celkom dosť takže hviezda bude drahá. Potom sú ďalšie riešenia ako NIKO (jeden známy to dodával tiež to len chválil) alebo LOXONE. Dajú sa pripájať aj do hviezdy aj zbernici. Možnosti je veľa len je nutné poznať detaily. Ale osobne si budem ja kupovať asi to ABB free@home co spomínal niekto predpmnou.
Odpovedať
@neutrino Jeden elektrikar mi odporucil NIKO, riadiaca jednotka 1700,-, modul 150,-. Zatial nemam presnu ponuku, co v tej riadiacej jednotke je inklusivne a kolko modulov bude treba dokupit. Som laik, co znamena prosim hviezda a co zbernica?
Odpovedať
Ja pouzivam uz cca 5 rokov Fibaro, ovladam tym vsetko od svetla, kurenia, klima, polievanie, TV, HiFi, zaluzie, Kodi, vlc, kamery, robot kosacku, NAS... Sice je to bezdratovy system, coho som sa na zaciatku bal, ale po 5 rokoch stale max spokojnost. Kazdopadne vsetky tieto smart veci su fajn, ale pre mna je klucove aby system fungoval autonomne, teda bez toho aby som musel cokolvek cez mobil ci tablet zapinat a to chce vela programovania a odladovania...
Odpovedať
@exponent hviezda znamená ze je jeden centrálny bod a z tohto bodu ide separátne kábel do každého miesta. Napríklad do relé na ovládanie žalúzií (výstupný signál) alebo termostat (vstupný signál), ktorý zas ovláda nejaký ventil resp. solenoid. Samozrejme tomu treba prispôsobiť aj silovinu. Zbernica je ze je jeden začiatok a je tahany jeden kábel z bodu do bodu a skončí zas na tom isto mieste (napr. elektro rozvadzac). Tu ma každý prvok svoju adresu takže vždy je jasne co sa ovláda. Ak pri hviezde sa minie napr 300-400m kábla (signálneho) tak pri zbernici to kľudne môže byť 100m. Porovnávam to co budem mat ja (pri alarme cca 15 snímačov a jeden výstup minuli 200m kábla (UTP), kdezto pri home automation zbernici sa minulo 70m kábla J(YS)TY 2x2x0,8 (čiže cca 30 euro). Následne je to už o skúsenostiach s elektro časťou a programovaním. 1700eur za komplet nemusí byť zlá cena, ale ide o to co to zahŕňa a ako je pripravený dom resp. byt.
Odpovedať
@exponent to co som písal s tou zbernicou, dva konce to ma koli zálohe 🙂 takže sa pripája len jeden. Keby sa mi niečo časom stalo s káblom napr. rozvrtam ho tak by som samozrejme pripojil oba konce ako dve nezávislé zbernice.
Odpovedať
@exponent ako informatik ti radim ziadnu...
Odpovedať
@lukas1115i ako informatik by si to mohol aj zdovodnit Problem vsetkych smarthome rieseni je neexistujuci standard (najma tych kablovych), pred 5 rokmi bol pojem smarthome nepoznany a nikto nevie co bude o 5 rokov. Tzn. nainstalovat si teraz kablove riesenie do novostavby je risk, ze ak ti odide niektory prvok o 5-10 rokov, tak ho nebudes mat cim nahradit. Cely vyrobny program tvoj dodavatel zahodi a postavi novy.
Odpovedať
@misco a co tie open source riešenia, akurát je problém so snimacmi, ale každopádne zbernica bude fungovať vždy ide len o to na com je to postavené. Napr www.openhab.org na platforme raspberry. Aj keď brutal zložité na kódenie ale keď sa to nastaví funguje to pekne (žiaľ nie vlastná skúsenosť, ale len demo videa).
Odpovedať
openhab na jednoduchsi projekt fajn, na zadavatelove poziadavky aj celozivotne dielo kym sa to odladi. A plus treba rozumiet bezpecnosti, aby si clovek z domu nespravil big brother reality show.
Odpovedať
Profilova fotka
@exponent všetky systémy spĺňajú tvoje požiadavky (openHab Niko ABB Raspberry Loxone atď) Skôr by som sa zameral na to programovanie, skús si vyskúšať ako ti to pôjde a podľa toho sa rozhodny
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?