Kombinácia vykurovania - elektrika + tuhé palivo

Zdravím, viete mi poradiť, dať zopár návrhov, postrehov, ako čo najlepšie realizovať takýto typ vykurovania v RD o zastavanej ploche 112m, úžitková 86m, porfix 30, 15 polystyrén, podlaha 14cm, strop 16cm betónový + 40cm zateplenie. Malý domček 3 izbový. Nechcem rady iného typu kúrenia ako TČ a pod. Z viacerých dôvodov to chcem tak aby tam bol kotol na drevo (hlavný zdroj vykurovania) a v prípade mojej neprítomnosti aby bola možnosť kúriť elektrinou. Ako by sa to dalo spraviť? Kotol na drevo + aku s vnoreným zásobníkom na TÚV s el. špirálou, alebo tým výmenníkom napojeným na el. kotol? (zase aby mi el. kotol nemusel celú AKU vyhrievať?? Alebo čisto AKU len na vodu do kúrenia a spraviť samostatný el. bojler? V budúcnosti by som chcel ešte solárne panely napojiť na teplú vodu cez leto. A tiež s ohľadom na menšie rozmerové možnosti kotolne. Za prípadné návrhy ďakujem.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@valhala90 co ta vedie k tejto kombinatorike roznych vykurovacich systemov? Kazdy rozny system ta stoji navyse min 2000e, ale navratnost je v nenavratne. Preco chces v malom dome kurit drevom? mas ho zadarmo, ci sa bojis ze rusi vypnu plyn alebo elektrarne skrachuju alebo mas za domom vlastny les? Navyse ta poziadavka na malu kotolnu pri takomto systeme-> nerealne. Zacni seriozne, projektom TUV kde zaplatis 300e za to, ze sa ti vypocitaju tepelne straty a potreba na teplu vodu. Z toho a rozmerovych moznosti kotolne a vykaz/vymer vies odhadnut, co ta jednotlive "featury" budu stat, lebo ty zjavne nemas ani ponatia :). Ak by som isiel v ramci tvojich priani, jednoducha podlahovka podla vypoctu a dalej podla tepelnej straty Akumulacna nadrz s viacerymi hadmi -> cca 1000L. Primarny okruh nejaky drevokotol 25kw, zaloha na zaciatok el.spirala. Casom dokupis solar a napojis napriamo cez oplockeho na panely, ale to ti bude riesit len leto. Dalsia moznost, kupit TC alebo KK a na tieto drevokotlokombinacie sa vykaslat. Hlavne ked uvidis cenovu ponuku :)
Odpovedať
no vidim, ze dalsi " romantik s kominom " v 21.stor. 🙂 a potom, ze preco si ludia odmietaju dat rekuperaciu do domu !
Odpovedať
Kotolňa 3x2,7m. Kotol na drevo + AKU bude určite. Ide mi o vyriešenie prípadnej zálohy vykurovania, keď nebudem doma, čiže el. vykurovanie. Plyn k dispozícii nie je. Ako spôsobom je možné realizovať to el. kúrenie popri kotli na drevo čo najvýhodnejšie? Máte niekto niečo podobné? Urobiť napr. tak, že Drevom kúrim AKU a obojživelník bojler a v prípade elektriny by som zohrieval iba bojler s podlahovkou bez AKU? Dá sa to tak? Alebo priplatiť za AKU s viacerými výmenníkmi a v nej riešiť všetko?
Odpovedať
@valhala90 ak budeš kúriť i elektrinou musí byť zvlášť kotol a pripojiť paralelne nevodivým potrubím, lebo ak budeš elektrinou ohrievať AN pôjde teplo zo špirály i do komína, s peci na pevné palivo musí, ináč by nekúrilo no pre el. sú to zbytočné straty, tiež prepojenie oboch systémov len oceľovou rúrou , spôsobí to isté , teplo sa bude šíriť po potrubí i cez zatvorené ventily, v lete zvlášť bojler čo najbližšie ku kúpelni môže sa napojiť i na kúrenie ak tam dáš silnejšiu špirálu stačí i 80l je zbytočne ohrievať väčšie množstvo ked sa môže rýchlo ohriať menšie a len na tep. 45st , straty cez obal a rozvody sú i 20%, ked budeš mať veľký zásobník veľké straty ked sa voda nepoužíva, no najlepšie je mať zvlášť el kotol na kúrenie a zvlášť bojler to nie je veľká investícia, nakúriš do kotla na pevné palivo nabije sa i AN zavrieť ventil z výstupu kotla,kúrenie pôjde z nádrže, po vychladnutí nádrže , sa zníži teplota v miestnostiach , termostat zapne el kotol a vykuruje na teplotu akú nastavíš
Odpovedať
@valhala90 Ako už písali vyššie, moc racionálne riešenie to nieje. No ak si už pevne rozhodnutý, tak by som volil akumulačnú nádrž lmt s nerezovým výmenníkom na ohrev TÚV a do nej el. špirálu.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Ahoj, ja mam uz 4-rok kombinaciu elektrika kW kotol a 15kW kotol attack na drevo a brikety, akumulacka 600l. Do akumulacky je zapojeny aj solar. Solar urobi jesen aj jar v pohode teplu vodu aj dokurovanie. Pri teplotach 10-15 st. to staci. Elektrokotol mam obycajny Attack 8 kW, napojeny tak, ze mam teplotne cidla na akumulacke a kotol nakuruje vodu lne na nastavenu teplotu a t len v hornej tretine n=adrze, po dosiahnuti teploty sa vypne spirala aj cerpadlo. Mam ho nahodeny na mobilnu aplikaciu, takze to viem aj natvrdo spustit na dialku + 170 eur. Moj dom je nezatepleny, tehla 38 cm, trojsklo, podpivnicenie, 110 m2 hlavna plocha a podkrove nekurim, tam je furt 17-19 v zime. Naklady na kurenie rocne> Naklady rocne kurenie elektrika komplet vratane brikiet, teplej vody, spotreby elektrospostrebicov) - ca. 1300,- eur. Spotreba brikiet nieco medzi 3-4 tonami, zalezi od pocasia. Elektrika nabieha automaticky ak treba kurit a v nadrzi klesne teplota vody pod 40 st., pricom ak zakurim v kotly na brikety, tak odopne elektrokotol automaticky..... Minuly rok som spotreboval 5500 kWh celkovo. Tento t uz bude vyrazne menej vyzera to len na 2500-3000, potiahol na jar solar aj na jesen.
Odpovedať
@dreamwalker prečo máš priamoohrev do veľkej nádrže?ten to nepotrebuje lebo vždy vykuruje na max účinnosť akým koľvek výkonom, to by sa oplaltilo len na nočnú sadzbu a tá je dnes už nevýhodná ,lebo je veľa žrútov používaných cez deň, neoplatí sa ti ani DD5 lebo prevažne vykuruješ kotlom na pevné palivo, tak len DD2 a el. bojler zvlášť len 80l čo najbližšie pri kúpeľni, z veľkej nádrže máš daleko pre el. veľká strata,zbytočne chladne veľa vody
Odpovedať
@mcsmekac - a keď ti začne kúriť plyn. kotol tak ten ti ale vykuruje iba TUV + podlahovku že? Tú akumulačku ti zbytočne nevykuruje či? @duzu - takže ak to správne chápem. Tak kotol na drevo mi kúri samostatný bojler a obyčajnú AN. Keď dokúri drevo, alebo nie som doma, alebo sa vybije AN tak sa naštartuje el. kotol a ten mi bude zohrievať vodu v tom bojleri + mi bude kúriť podlahovku, ale tú AN obíde (tú by zbytočne zohrieval). A v prípade že by som v budúcnosti chcel vyriešiť teplú vodu cez leto tak doplním slnečné kolektory, ktoré napojím do toho bojlera. Či? A existuje vôbec taký bojler na vodu, ktorý sa dá vykurovať kotlom na drevo, elektrikou, aj panelmi? @dreamwalker - no presne niečo takéto som mal na mysli (aj výkonov, objemovo). 600L nádrž by mi ani moc miesta nezabrala. A ty to máš dokonca tak, že ti solar aj vodu v kúrení v AN vykúri. Vieš tu dať prosím ťa presne aký typ tej AN máš? A bojler máš samostatne či v tej AN to máš riešené všetko? Pozerám že tiež okolie Žiliny, robila ti to nejaká firma odtiaľto? Nejakú schému toho zapojenia náhodou nemáš niekde? 🙂
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@valhala90 ak by si chcel slnečné kolektory treba veľkú nádrž, lebo v lete vyrobí veľa tepla ,10x toľko čo v zime, má to sused vedľa, 2m3 nádrž v lete ohrieva i vonkajší bazén a virivku,ked nesvieti má TC nevie čo s prachmi zdedil 2 domy, nádrž ohrieva v zime silným kotlom
Odpovedať
Článok sa načítava...
@valhala90 Robili mi to z AZ kurenie v Bytcici, vedla inspektorstu na hlavnej veste. Je to akumulacka s vnorenym zasobnikom na teplu vodu. Schemu nemam. Ako som pisal.
Odpovedať
@valhala90 @valhala90 Nadrz je Cordivari, ale kupis aj Attack. A pod. Musi to mat vstupy na vsetko aj na solar. Ja mam do jednej nadrze solar, elektriku aj drrvoplyn kotol.
Odpovedať
@duzu Nadrz 600l v nej vnorrny zasobnik na tuv. Elektrokotol na dva teplotnensnimace v lete nastaveny do 40-45 st. To urobi vodu len v hornej polovici akumulackyba vypnensa. To je ale uz zriedkave. Tento rok uz solar ohrieval, takze spotreba vyzera na polovicu elektriky ako rok dozadu. Drevoplyn kotol ked zacnenkurit a teplota v AN stupne , tak elektrokotol je snimacmi blokovany a nezapina sa. Ani cerpadlo samkzrrjme nekruti. Ked dokuri a vycerpam teplu vodu na kurenie rep. Tuv potom a neprilozim, tak zoone elektriku. Na jar solar urobil tento rok podla slnka 40-50st celu 600l AN. V lete da samozrrjme viac. Nemam plyn a nemam podlahovku. Kurim do radiatorov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?