Kúrenie klimatizáciou v zime (TČ vzduch-vzduch)

30. jan 2021

Vykurovanie klasickou klimatizáciou v zime je v našich podmienkach málo známe a rozšírené, aj keď do budúcna aj vzhľadom na klimatické zmeny, bude mať tento typ kúrenia podľa mňa vysoký potenciál. Prakticky dnes už všetky novšie klimatizácie, sú inverterové tepelné čerpadlá typu vzduch-vzduch vhodné nie len na chladenie (čo drvivá väčšina slovenských domácností využíva len na chladenie) ale aj na plnohodnotné kúrenie. V zahraničí v mnohých krajinách kúria takýmto spôsob celkom bežne. U nás takýto spôsob vo veľkom využívajú najmä obchodné centrá a menšie obchody, či rôzne administratívne objekty. Domácnosti veľmi málo. My využívame tento typ kúrenia aj v domácnosti. Aké sú výhody a nevýhody?

Na dotaz zašlem: Video: zhodnotenie a porovnanie vykurovacej sezóny 2019/20 a 2020/21 + teplota podlahy bez používania podlahového kúrenia, ak chcete viac informácií a dát, napíšte mi správu a pošlem do správy. 

Výhody a nevýhody tohto typu kúrenia:

Výhody:

1. nízke investičné náklady: Oproti klasickým, či iným druhom tepelných čerpadiel, napr. TČ voda-vzduch, odpadá potreba mať vodné potrubia, podlahové systémy, zásobníky a pod. netreba ani technickú miestnosť v dome, v porovnaní s TČ voda-vzduch výrazne nižšia cena jednotky. Jednoduché ovládanie, žiadne nastavovania, ekvitermiky, vylaďovania systému kúrenia, iba diaľkový ovládač a gombík.

2. nízke prevádzkové náklady: Spotreba elektrickej energie prakticky rovnaká, ako u iného tepelného čerpadla. Pri teplote 7°C, dokáže z 1kw elektrickej energie vyrobiť aj 4 až 5kw tepla. Ekonomickou spotrebou elektriny porovnateľné s plynovým kúrením, avšak pri teplotách nad 0 °C je kúrenie úspornejšie ako plynom, pri nižších teplotách vzrastá spotreba a klesá účinnosť, takže pod -5°C je už vykurovanie plynom o niečo úspornejšie ako TČ. Takže pri spriemerovaní vykurovacej sezóny, je toto kúrenie nákladovo porovnateľné s vykurovaním s plynom. Avšak oproti priamovýhrevnému kúreniu elektrikou (káble, elektrokotol) sú prevádzkové náklady o 50 až 80% nižšie.

3. flexibilita systému na zmenu teploty: v porovnaní s vykurovaním cez média (voda, radiátory, podlaha) dochádza k oneskorenému nábehu pocitu tepla v miestnosti, rádovo aj niekoľko hodín. Pri kúrení vzduchom, teplý vzduch prúdi priamo a ihneď do miestnosti. Takže nábeh tepla je omnoho rýchlejší a flexibilnejší. Nie je problém zvýšiť teplotu na väčších plochách o pár stupňov, behom pár minút.

4. flexibilita voči meteorologickým anomáliám: pre rýchly nástup tepla, je systém flexibilnejší v prechodnom období jari a jesene (keď napr. treba prikúriť len nad ránom alebo v  noci), prípadne pri vpáde studených frontov treba vykúriť nárazovo a na pár hodín, či dní. Oproti klasickým systémom podlahového kúrenia, s dlhým nábehom a štartom, je tento systém rozhodne flexibilnejší a úspornejší. Pri nárazovom kúrení v prechodnom období, tak odpadá potreba „štartovať“ zložitejšie systémy vykurovania, kotly a pod.

5. plnohodnotné chladenie v lete: V porovnaní s inými vykurovacími systémami, ktoré slúžia len na vykurovanie, je nesmiernou výhodou aj to, že týmto systémom je možné v lete plnohodnotne chladiť. Odpadá tak potreba dodatočného investovania do klimatizácie. 

6. ďalšie "bonusové" funkcie systému: Väčšina klimatizácií má dnes už kvalitné filtre. Niektoré jednotky sú vybavené aj ionizátorom vzduchu, odstraňujú pachy, prachové častice, alergény, vírusy a pod. Takže kúrenie takýmto spôsobom je v podsatate aj čistenie vzduchu v miestnosti. Ďalšou funkcoiu nad rámec je napr. funkcia DRY, takže zariadenie sa dá použiť v prípade potreby ako odvlhčovač vzduchu. 

 

Nevýhody:

1. nižšia zotrvačnosť systému: chýba médium napr. voda, takže po vypnutí systému sa rýchlejšie priestor ochladí, ako pri vypnutí iného systému s akumulačným médiom.

2. obmedzená prevádzka do -15°C: väčšina systémov má už pri extrémne nízkych teplotách, malú účinnosť a nedokáže zo vzduchu vydolovať potrebné teplo. Pri extrémne nízkych teplotách je preto potrebné mať pre istotu k dispozícií aj záložný zdroj kúrenia napr. elektrické konvektory. (neplatí pre jednotky so super heating, alebo hyper heating technológiou, ktoré kúria do -25 až -30°C)

3. Nižší komfort: V porovnaní s klasickými druhmi kúrenia môže byť komfort nižší, hlavne z dôvodu prúdenia vzduchu, hluku jednotky (ak je hlučná), či nerovnomerného ohrievania miestnosti (platí len v porovnaní s podlahovým kúrením, kde sa teplo šíri rovnomerne z podlahy po celej ploche).

4. Väčší počet jednotiek v členitých domoch: V prípade väčších domov s komplikovaným pôdorysom, členitosťou  a dispozíciou, môže byť potrebné inštalovať viac jednotiek, či komplikované multisplitové systémy, ktoré už môžu byť investične náročné.

Kúrenie klimatizáciu alebo TČ vzduch-vzduch, je preto najideálnejšie a najekonomickejšie pre menšie a stredné bungalovy, s relatívne kompaktnou dispozíciou, kde netreba inštalovať veľa jednotiek a v oblastiach s teplejšou klímou, kde úmerne vzrastá potreba aj v lete plnohodnotne chladiť. Vtedy je investícia najnižšia a benefity v podobe návratnosti najvyššie. V porovnaní s vykurovaním elektrickými konvertormi je návratnosť vysoká prakticky aj 2-3 roky. Toto kúrenie je tiež veľmi vhodné na chaty a víkendové domy. Voči elektrickým radiátorom, ide o nesmierne úspornejší a lacnejší druh vykurovania.

 

  • toky1Ahoj. Akú presne klimatizačnú jednotku máš? Dík
    • dexter89
      AUTOR
      @toky1  sewas je to Daikin Comfora 3,5 Kw
      • toky1OK, dík. Ja nakoniec budem mať Vivax R 5.2kW. Pre každé podlažie jednu. Prešiel som si technické detaily všelijakých klimatizácií, nakoniec som si vybral Midea all Easy Pro ale nemajú ich skladom. Možno budú v júni - možno a aj to bohvie za koľko peňazí. Presvedčili ma že tie vivaxy sa vyrábajú na tej istej linke a majú mitsubishi kompresory, tak som sa nechal zlomiť. Uvažoval som aj nad tou Comforou ale Midea to prebila ohrevom vaničky a kompresora, ktorú Daikin nemá. Plus ma svojho času riadne vytočil obchodný zástupca Daikin a mám pre túto značku mentálny blok 😉
        • eagleowl"V porovnaní s vykurovaním elektrickými konvertormi je návratnosť vysoká prakticky aj 2-3 roky."
          pri cene konvertoru 2x 2000kw -2x á 120,-EUR =240EUR
          Ak to TČ stálo á 4000 tak 4000-240=3760,-EUR....ročná úspora by musela byť 1.250,-EUR/rok čo predstavovalo v čase kalkulácie á 8.300kW....pri návratnosti 2 roky by musela byť úspora 12,5MW
          • dexter89
            AUTOR
            @eagleowl  klíma stála 1350€ s montážou pričom toto jednoo zariadenie ušetrilo ... mám to prerátané presne kedže maš rad presne čísla v nasl. tabuľke mozes vidiet usporu voči predch. roku, ked sa kurilo elektr. priamovyhrevnou ... plus vypočet deformuje vstup z krbu... lebo ked som nemal klimu kurilo sa omnoho viac do krbu... takže realne bude navratnost asi aj kratšia jak
          • eagleowltak prečo máš v tej investícii nadobúdacie náklady 4.700
            • dexter89
              AUTOR
              @eagleowl  jj to je cena za 3 klímy (dalšie dva som domontoval len tento rok) tento článok je písaný rok dozadu a výpočty vychádzajú len z toho (2 roky kúrime len 1 klímou) teraz sme sa rozhodli dokúpiť do ďalších dvoch izieb na opačnú stranu domu ešte jeden multisplit lebo tie izby sa doteraz moc nevyužívali iba sa temperovali podlahovkou , alebo sa otvorili dvere, aby sa tam dostalo teplo od tej prvej klímy... ale z hľadiska efektivity a komfortu je určite lepšie mať viac bodov odkiaľ sa šíri teplo
              • eagleowlV prípade že riešenie s jednou klímou nie je celkom plnohodnotné ale treba mutisplit, ( ktorý nie je lacný) tak je asi namieste urobiť vyhodnotenie v porovnaní s multisplitom....ale OK ...pointa je jasná aj vždy bola ...COP je á 3 tak z toho aj vychádza nejaká návratnosť.
                Ešte by ma zaujímalo že ako konkrétne si dospel k tej sume v 10r. prevádzkových v nákladoch pri spaľovaní dreva.
                • dexter89
                  AUTOR
                  @eagleowl  veď o tom je to porovnanie kde je zarátaný aj multisplit - 4700€ to je v cene aj multisplit+pôvodná klíma + bojler na TUV aby bolo jasno... 🙂 drevo je to tam napísané: "V prípade kúrenia drevom je situácia tiež komplikovaná, nakoľko ide aj o typ a kvalitu a tvrdosť dreva. My sme uvažovali s tvrdým, bukovým drevom a cenou 65€/m3 dreva, ktorého výhrevnosť je cca 4Kwh/kg. Po prepočítaní a účinnosti kotla, budeme na vykurovaciu sezónu v našom prípade potrebovať 5 m3 suchého, palivového dreva." + rátal som tušim 5% infláciu
                  mimochodom článok budem musieť EDITovať, lebo medzičasom inflácia a ceny energii zrejme narastú omnoho viac ako som pôvodne rátal s analýzou TCO 5% (asi aj cena dreva je už viac menej inde...) ... ale to len skráti nami uvažovanú návratnosť ... samozrejme chápeš, že tieto prepočty sú len ilustračné a veľmi nahrubo 🙂... nakoľko každý vie zohnať palivo (drevo) za inú cenu, taktiež aj zariadenia vieš kúpiť za +- rozdielne ceny... aj samotné zariadenia od obchodu +- za iné ceny... ale pointa ostane tá istá

                  • eagleowlTak samozrejme čítať viem....a nie som natoľko drzí aby som sa pýtal niečo čo tam je napísané....
                    "ako konkrétne si dospel k tej sume ?" čakal som odpoveď napr. 1 rok 65x5=325 /2rok 68,25x5=341,25/3 rok 71,66*5 atď.....proste čísla alebo vzorec.... (65+5%) x5=.....ako si prišiel na tú sumu.....pýtam sa preto lebo mne to pre 5% nevychádzalo....
                    • eagleowl....a je mi jasné že sú to presné čísla násobené vymysleným koeficientom preto sú na konci len informačné.....zbytočne to budeš editovať....za pol roka to bude inak s energiou a tak isto sa budú meniť aj ceny zariadení
                      • dexter89
                        AUTOR
                        @eagleowl  môže to nevychádzat ,tam je tuším aj zarátané okrem inflácie aj cena za dovoz dreva + u zariadení ako TC klímy aj ten kotol na drevo aj nejaký ten servis každoročný ... Okrem elektrokotla tam je to viac menej bez údržby
                        Mňa by ešte zaujímal tvoj názor , čo sme riesili prečo ti osobne vadia dotácie na zariadenia ale proti dotáciami v energetike solar a pod...nič nemáš ? 😊 Len tak pre zaujimavost ma zaujíma tvoj názor
                        • eagleowl@dexter89  tak nie že by mi dotácie zrovna vadili....považujem ich za úradnícky nezmysel z ktorého profituje vo veľkej väčšine vrstva obyvateľstva, ktorá nie je na to odkázaná....doteraz celý systém obyčajne fungoval ako lotéria (pár šťastlivcov na ktorých sa ušlo) čo je úplne absurdné.....deformuje to trh....platí to plošne a solár nie je žiadna výnimka (tie zastavané zelené plochy a garantovaná netrhová cena energie, za to by mali akurát niekoho zavrieť) ...proste špinavé byrokratické paprče štátu.
                          • dexter89
                            AUTOR
                            @eagleowl  pred pár dňami som písal s jedným Čechom čo chce dať klímy ... Okrem iného mi písal že má FVE s batériami 10kwh kapacita a 8,5kwp tuším ... dotácia v ČR mu odklepli 205tis korún a on za to zaplatil nejakých 200 tuším 11k€ ho to vyšlo ... Ale u nás tuším dávajú na solar dotácie 1500€ Max ... Neviem nechcem sa v tom motať mám viac menej na to podobný názor ako ty
                            • joma3333@dexter89  pozdravujem
                              Už som písal aj súkromnú správu,ale asi si zaneprázdnený.
                              Ale to je asi každý.No nič to nemení na tom,že si ma úplne presvedčil zaobstarať TC vzduch vzduch.Len som v tom trocha laik.S časti to chápem,ale keď príde na výpočty a čísla a tepelné straty,tak sa v tom strácam.Preto potrebujem od teba nejaké rady.Potrebujem poradiť,ako a čo, aké čerpadlo kúpiť atď.
                              Ak si teda nájdeš čas.Neverim predajcom a dealerom.Potrebuju predať,nie pomôcť.